De lont in het kruitvat
Mail Facebook Twitter Instagram

 

Inleiding

 

Een tijd geleden werd ik gevraagd door Rik van der Vlugt van Historische Verhalen om een kort verhaal voor zijn reeks te schrijven. Dat leek mij een leuke uitdaging, en daarom heb ik daar ja op gezegd. Het verhaal speelt zich af in Leiden, op het moment dat het kruitschip daar ontplofte in 1807. De mensen die in het verhaal voorkomen heb ik ontleend aan mijn boeken Vogelvrij en Vrijgevochten.

 

Er is ook een interview met mij opgenomen, waarin ik meer over dit verhaal vertel, en over het schrijversvak in het algemeen. Dat interview is hier te beluisteren.

 

Fragment

Leiden, 12 januari 1807

 

Matthias stak het scalpel door de buikwand van de dode man. Het mesje ging gladjes door de groenachtige huid en de vetlaag. Hij ademde door zijn mond en probeerde de stank van verrotting te negeren.

‘Niet slecht voor de eerste keer.’ Gerard Sandifort, leraar ontleedkunde, bestudeerde de incisie. Hij keek over zijn schouder in de richting van de openstaande deur. ‘Je vader kan trots op je zijn Moeriaanse. Een mooie, rechte insnijding. En je bent tenminste niet flauwgevallen.’

Matthias draaide zich om. Zijn vader draalde in de deuropening. Het donkere haar viel over zijn voorhoofd, de groenbruine ogen stonden geamuseerd. Een mondhoek was opgetrokken in een scheve grijns. Natuurlijk was hij naar de les gekomen om Matthias te controleren.

 

Klik hier om het hele verhaal te lezen.

 

Het verhaal liever luisteren? Klik hier

 

Reageren

Terug naar de verhalen pagina