Biografie
Mail Facebook Twitter Instagram

Foto: Wim van der Vlugt fotografie
Femke Roobol werd op 21 februari 1966 geboren in Den Haag als Femke Lintelo. Zij groeide op in Zoetermeer, dat toen nog een dorp was. Creatief omgaan met taal heeft al van jongs af aan een grote plaats ingenomen in haar leven, vaak gingen haar kindertekeningen vergezeld van kleine verhaaltjes, die zij er bij schreef. 

Zij leerde zichzelf lezen al voordat zij naar school ging en verslond al gauw ieder boek dat er in de bibliotheek te vinden was. De brief van de koning (Tonke Dragt), Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman), Het woud der verwachting (Hella Haasse) en In de ban van de ring (J.R.R. Tolkien) lagen haar het meest aan het hart.

 

Op het VWO koos Femke een vakkenpakket dat bestond uit Geschiedenis en zes talen (Duits, Engels, Frans, Grieks, Latijn en Nederlands). Het lezen van boeken was haar toen al lang niet meer genoeg, vaak was zij ontevreden met het einde van een roman, en verzon dan een betere afloop, of een vervolg op het verhaal. Zij schreef ook fanatiek in haar dagboeken.

 

In haar studietijd woonde Femke in Leiden, waar zij Italiaanse taal- en letterkunde studeerde aan de universiteit. Zij heeft ook een jaar lang Scandinavistiek gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij spreekt naast Nederlands ook Deens, Duits, Engels, Frans en Italiaans.

 

Na haar studie woonde zij een jaar lang in Bayreuth (Duitsland) en anderhalf jaar in Staines en Feltham, voorsteden van Londen (Engeland).

 

Terug in Nederland werkte Femke bij verschillende taleninstituten als taaltrainer voor volwassenen (Frans, Italiaans en Nederlands voor anderstaligen) en deed daarnaast de lerarenopleiding Frans.

 

Nadat zij lang als lerares Frans op een middelbare school had gewerkt besloot zij zich geheel aan het schrijven te wijden. Zo heeft zij samen met Uitgeverij Actua een lesmethode Frans voor de middelbare school ontwikkeld (zie hier) en heeft zij in opdracht van Intertaal een lesboek vertaald van het Italiaans naar het Frans.

 

Op dit moment werkt zij aan haar tiende roman. In 2018 verscheen haar boek Tulpenliefde in het Duits, bij uitgeverij Ullstein in Berlijn.

 

Femke is getrouwd en heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Zij woont samen met haar man in Stompetoren, een dorp binnen de gemeente Alkmaar. Een van de hobby’s die zij delen is geschiedenis. Ze zijn samen regelmatig samen in musea en archieven te vinden om inspiratie op te doen voor een nieuw boek. Ook zoeken zij stambomen uit voor iedereen die iets over zijn afkomst en voorouders wil weten.