Koning in het Noorden
Inleiding | Ontstaan van het verhaal | Fragment |
Fragment uit Koning in het Noorden
Download hier het begin van het derde hoofdstuk, waarin de jonge prins Christian aan zijn leermeester ontsnapt om eens goed de bloemetjes buiten te gaan zetten met zijn vrienden.
Inleiding (flaptekst)
Een shakespeareaans koningsdrama aan het Scandinavische hof
Denemarken, zestiende eeuw. Christian weet wat zijn taak in het leven is: de troon overnemen van zijn vader en heersen over Denemarken, Noorwegen en Zweden. Maar 's nachts, alleen in het donker, voelt hij zich onzeker. Adel en kerk doen er alles aan om zijn macht te beperken, of hij nu een kroon draagt of niet. Wie kan hij vertrouwen? De enigen van wie hij zeker is zijn twee Amsterdamse burgervrouwen en zijn Vlaamse koningin Elisabeth. Wanneer zijn Amsterdamse minnares Duveke sterft en hij op zijn kwetsbaarst is, cirkelen zijn tegenstanders als wolven rond hun prooi. Hij moet al zijn kracht gebruiken om de macht te behouden waarvoor hij heel zijn leven heeft gestreden en leunt daarbij extra sterk op de raad van Duvekes moeder Sigbrit. Wat blijft behouden? Zijn idealen of zijn kroon?
Ontstaan van het verhaal
Omdat ik een Deense schoonmoeder heb en ik met de familie van mijn man in Denemarken wilde kunnen praten, studeerde ik in een ver verleden een jaar lang Scandinavistiek in Amsterdam aan de UVA (hoofdvak Deens). Naast de taal kwamen ook onderwerpen als de geschiedenis van Scandinavië aan bod. Het verhaal van Sigbrit, Duveke en Christian II is toen ongetwijfeld voorbijgekomen. Ik kan het me niet herinneren, ik weet alleen dat de studie veel werk was en dat ik gelukkig in een keer mijn propedeuse haalde.
Jaren later kreeg ik het boek Amsterdam in de wereld (Mariëlle Hageman) cadeau met hierin het verhaal over Sigbrit. O ja, dat verhaal, dacht ik. Dat heb ik toch wel eens eerder gehoord? Alleen weet ik niet meer waar en wanneer.
Nieuwsgierig geworden ging ik meer opzoeken over die zestiende-eeuwse koning met zijn Amsterdamse minnares en haar moeder. Ik raakte gefascineerd door de man die zich beter leek thuis te voelen bij de kooplieden dan bij zijn eigen stand. Op een wandtapijt (Dronningens gobeliner van Bjørn Nørgaard, Reformationen) staat Christian II afgebeeld als twee mannen, twee helften van een persoon als het ware. Kon hij altijd zijn hart volgen? Of moest hij zich conformeren aan wat van hem verwacht werd? En ik wilde kijken of ik meer te weten kon komen over de twee vrouwen, die jarenlang loyaal waren aan die jonge koning. Wat bezielde hen om aan zijn zijde te blijven? Het is met die vragen in mijn achterhoofd dat ik begon met het schrijven van Koning in het noorden.
Bij dit boek is niet alleen de geschiedenis van Denemarken en Nederland (en Vlaanderen) met elkaar verbonden, maar ook mijn persoonlijke geschiedenis met Denemarken.
Alleen maar omdat ik toevallig op mijn achttiende verliefd werd op een jongen met een Deense moeder.