Springtij
Mail Facebook Twitter Instagram

Springtij

Hieronder kunt u de leesclubvragen zien voor Springtij.

 

PAS OP!

 

Hieronder staan vragen die de loop van het verhaal verraden. Als u het boek nog niet heeft gelezen kan dat het leesplezier mogelijk bederven.

 

 

1. Bij welk genre zou je Springtij indelen, bij de historische romans of is het bijvoorbeeld meer een moeder-dochter roman?

2. Hoe kijkt Sara in het begin van het boek tegen haar eigen leven en jeugd aan? Is dat veranderd aan het eind van het boek? Zo ja, is er dan sprake van een moment waarop er echt een inzicht komt of verandert dit geleidelijk in de loop van het verhaal?

3. De watersnood spoelt niet alleen Sara’s adoptief-moeder weg, maar verwoest in feite het leven zoals dat tot dan toe geweest is. Is dat het enige feit dat Sara in doet zien dat haar leven tot nu toe wel erg kalm en saai verlopen is?

4. Heeft Sara’s gebrek aan ambitie met de relatie met haar adoptief-moeder te maken, of is zij gewoon een kind van haar tijd? Waarom wel of niet?

5. Hoe zou je de relatie tussen Lucas en Sara beschrijven? Past hij bij haar? Waarom wel of niet?

6. Waarom wil Sara graag dat Catharina haar moeder is?

7. Wanneer Sara haar echte moeder voor het eerst ziet is zij eigenlijk teleurgesteld. Waarom denk je dat dit zo is?

8. Waarom is het voor Kitty onmogelijk om niet te liegen?

9. Kitty ’s ambities om verpleegster te worden zijn hoog gegrepen voor een meisje dat alleen de lagere school heeft doorlopen. Wat beweegt Kitty om daar toch van te dromen?

10. Zou Kitty haar ambities waar hebben kunnen maken als zij niet zwanger was geraakt? Waarom wel of niet?

11. Beschrijf de relatie tussen Kitty en haar zus Martha. Waarom wordt Martha minder vaak gestraft dan Kitty?

12. Vlak voor Kitty Sara te vondeling legt, begrijpt ze dat ze van Casper houdt. Waarom denk je dat ze toch niet bij hem blijft?

13. Wat is Kitty ‘s reden om de naam van de vader van Sara voor iedereen verborgen te houden?

14. Waarom liegt Kitty als ze Sara aangeeft bij het gemeentehuis?

15. Waarom vertelt Kitty Sara niet dat Casper haar echte vader niet is?

16. Tegen het einde van het boek hoopt Kitty dat haar dochter een ander soort leven zal leiden dan zijzelf doet. Is haar hoop uitgekomen? Waarom wel of niet?

17. Denk je dat Sara uiteindelijk blij is dat ze haar moeder heeft opgezocht?

18. Hoe is dat voor Kitty? Denk je dat zij uiteindelijk blij is dat Sara haar heeft opgezocht?

19. Is bloedband net zo belangrijk of misschien belangrijker dan het feit dat iemand je opgenomen heeft in haar of zijn huis en je hele leven voor je gezorgd heeft? Waarom wel of niet?

20. Wat maakt je tot een moeder?

21. Aan het eind van Springtij is het onduidelijk of de relatie tussen Kitty en Sara een kans van slagen heeft, zelfs al komt Kitty nu zelf naar Sara toe. Denk je dat zij op een of andere manier gelukkig kunnen worden en een rol in elkaars leven kunnen spelen?